Persbericht Spaansen Harlingen

20 oktober 2023

Harnst Invest en Kuin Vastgoedontwikkeling bouwen ‘Harlingen in het klein’ op Spaansenterrein

HARLINGEN – Harns Invest en Kuin Vastgoedontwikkeling gaan een woonwijk ontwikkelen op het Spaansenterrein aan de Kanaalweg. Ze hebben deze week, na plezierige onderhandelingen met Spaansen Holding BV, een koopovereenkomst ondertekend. Dat hebben de drie partijen gisteren bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst voor bewoners van de Kanaalweg en de Oude Trekweg. De eerste reacties in de buurt zijn positief; het werk van Harns Invest en Kuin is bekend en daardoor zijn de verwachtingen goed.

“Verwacht hier geen twee-onder-één-kapwoningen met een oprijlaan”, zei wethouder Erik de Groot. “Daarvoor moet je in de buurt van Ludinga zijn.” De gemeente Harlingen heeft de ontwikkelcombinatie uitgangspunten en een inspiratiedocument meegegeven. De Groot vertelde dat het Spaansenterrein ontwikkeld zal worden tot ‘Harlingen in het klein’ met veel groen en water. De meer dan 250 woningen worden voor diverse doelgroepen gebouwd. Voor jong en oud, van starterswoningen tot levensloopbestendige appartementen en van sociale huurwoningen tot het luxe koopsegment.
“We hebben er vertrouwen in dat Harns Invest en Kuin bij Harlingen passen en kennis en kunde in huis hebben”, zei Ab Knook, groepsdirecteur van Spaansen.

Harns Invest startte in Harlingen en is inmiddels drie jaar gevestigd in Leeuwarden. De projectontwikkelaar is actief met diverse projecten in Noord-Nederland. In Harlingen is Harns Invest bekend van ’t Havenhûs (aan de Havenweg), Freyhof (in het zuiden aan de Bolswardervaart), Oosterhof (naast ikc Het Baken), Nieuw Trebol en het onlangs opgeleverde Spoorhuys achter het station. “We ontwikkelen niet een gebouw, maar we kijken naar de omgeving en de toegevoegde waarde”, zei Reinoud van der Bos van Harns Invest. “We hebben nog nooit een beroep of bezwaarprocedure bij de rechter gehad.”

De bouw van de appartementen tegenover het politiebureau is een initiatief van Harns Invest, dat is overgenomen door ontwikkelaar/aannemingsbedrijf Kuin uit Bovenkarspel (Noord-Holland) als belegging in de middeldure huur. Kuin begon meer dan een eeuw geleden als klein familiebedrijf en telt nu ruim 80 medewerkers. De aannemer realiseert gemiddeld ongeveer 900 woningen per jaar.
Harns Invest en Kuin kennen elkaar al langer en het Spaansenterrein is het vierde gezamenlijke woningbouwproject. “Er is veel synergie”, aldus Van der Bos. Op dit moment worden de eerste stedenbouwkundige verkenningen gedaan stelde Van der Bos: “We willen hier een woonwijk gaan realiseren waar de stad trots op kan zijn. Een wijk voor de Harlinger maar we willen ook mensen aantrekken van buitenaf. Het is de kunst om alle doelgroepen zodanig te combineren dat er een gemeenschap gaat ontstaan.”

Het Spaansenterrein kent een roerige voorgeschiedenis. De gemeente kocht het terrein in 2010 van Spaansen, maar startte enkele jaren later een rechtszaak omdat het eigen bod staatssteun zou zijn. Het kwam erop neer dat de gemeente een paar miljoen van de prijs af wilde hebben. De rechter oordeelde dat er sprake was van staatssteun en daarna kwam de relatie tussen Spaansen en Harlingen op een dieptepunt. Terwijl de gemeente de bouwgrond tussen de Kanaalweg en de Maritieme Academiewilde wilde houden, wilde Spaansen de koop terugdraaien. Dat gebeurde in de rechtbank en dit is uiteindelijk door de Hoge Raad bekrachtigd. Eind 2020, na tien jaar, waren de rechtszaken ten einde. Spaansen en de gemeente gingen weer in gesprek. “Dat heeft best wel veel energie gekost”, zei wethouder De Groot. “Maar het was wel altijd in goede sfeer.” Begin 2022 werd er een schikking getroffen. De gemeente betaalde een schikkingsbedrag van € 4,95 miljoen. Dit maakte de weg vrij om het terrein tot woningbouwlocatie te ontwikkelen. Aan het eind van dit jaar wordt de grond notarieel overgedragen aan de ontwikkelcombinatie Harns Invest/Kuin.

Zowel gemeente als de buurt wordt nauw betrokken bij de ontwikkeling. Bureau Schmidt (ingenieurs en adviseurs in onder andere Leeuwarden en Zwolle) wordt ingehuurd voor het ‘omgevingsmanagement’. Shanti Faber en Rixt de Jong van dit bureau zijn direct aanspreekpunt voor bewoners. De ontwikkelaar meldt dat er ook een thema bij de nieuwe wijk hoort, maar wat dat is, houdt de ontwikkelaar nog even geheim.

Het geluk van morgen begint hier