Leeuwarden, het Baken
Leeuwarden krijgt er een nieuwe blikvanger bij!
Langs de Harlingervaart werken we samen met Slokker Vastgoed en GEAR Architecten aan een opvallende toevoeging aan de skyline van Leeuwarden. Een bijna 40 meter hoge woontoren met 35 appartementen en mogelijk horeca op de begane grond.
Het gebouw verrijst op het voorterrein van het voormalige hoofdkantoor van verzekeraar De Friesland, waarbij er verschillende types koopappartementen gaan komen.
De Friesland is al enkele jaren weg uit het kantorencomplex. Het huidige complex is echter minstens nog zeven jaar verhuurd als kantoorruimte en deels huisvesting voor Oekraïners. Het bestaande gebouw veranderen we daarom de komende jaren nog niet.
De bouw van de nieuwe woontoren op de hoek naast Ziggo wordt dus de eerste grote verandering in het gebied, waarbij GEAR architecten onlangs met een voorontwerp ter beoordeling bij adviescommissie Hûs en Hiem is geweest.
,,Het wordt een slank, maar sculpturaal gebouw’’, wat vaak esthetiek met functionaliteit combineert, wat gaat resulteren in een gebouw wat niet alleen een visuele verrijking voor Leeuwarden zal zijn, maar ook een functionele en duurzame bijdrage aan de stad zal leveren.
Het ontwerp toont een toren met elf verdiepingen, die naar boven geleidelijk smaller wordt. Bovenin gaat het slechts om twee appartementen per bouwlaag. Het gebouw krijgt een ,,open voorkant’’ met balkons aan het water.
Flats Tesselschadestraat
Het bestaande kantoorcomplex heeft een eigenzinnig uiterlijk. Dit komt vooral door de witte prefab-elementen op de gevels. Soortgelijke elementen van composiet willen we straks ook gebruiken voor de toren. Deze worden in de fabriek gemaakt, waardoor de bouwtijd verkort wordt en de kans op fouten in de bouw afneemt. In de gevel wordt ook bamboe verwerkt: die geeft een houtachtige uitstraling.
Commissieleden van Hûs en Hiem waren in eerste instantie kritisch over de hoogte. Ze lieten zich tijdens de zitting echter overtuigen door de gemeente, die al jaren streeft naar een een mix van hoge en lage gebouwen in dit gebied langs de oude ‘kantorenhaak’. Niet voor niets mochten er eerder al drie hoge nieuwe flats langs de Tesselschadestraat gebouwd worden.
‘High rise city’
Commissievoorzitter Marc Visser wees ook op de gemeentelijke plannen voor een nieuwe ‘high rise city’ aan de overzijde van de Harlingervaart. In deze nieuwe Spoordokwijk komt namelijk veel hoogbouw, met zelfs ruimte voor een nieuwe toren van 70 meter hoogte. Met zo’n wijk aan de overzijde is het misschien niet zo gek om ook hoog te bouwen op de noordoever, erkende de commissie.
Hûs en Hiem kijkt met ,,een positieve grondhouding’’ naar het voorontwerp voor de toren, maar vindt wel dat de gevel nog verbeterd moet worden. Vooral het uiterlijk van de balkons en de ‘horecaplint’ op de begane grond verdienen meer aandacht, volgens de commissie.
Buiteninrichting en fontein
Ook de buiteninrichting verdient een goed ontwerp: het mag er niet ‘onherbergzaam’ zijn als de eerste bewoners arriveren. Het is de bedoeling om al spoedig groen aan te planten in het gebied bij de toren. Op de langere termijn zal dit gebied deel uitmaken van een langgerekte groene wandelroute. Die wil de gemeente geleidelijk aanleggen in oost-westrichting over de het gehele terrein tussen de Tesselschadestraat en de Harlingertrekweg.
De fontein op het voorplein blijft niet bestaan: deze moet wijken om de gebiedsontwikkeling te kunnen uitvoeren..
Wordt vervolgd…. eind 2025 hopen we met de bouw te beginnen, volg onze kanalen voor meer informatie over dit en andere projecten.