Schetsontwerp

31 januari 2023

Op 31 januari organiseerde de werkgroep Wenje Yn Wergea een bewonersavond voor het dorp waarin het onderwerp Wonen centraal stond. Hier mocht Harns Invest met TWA Architecten voor een volle zaal van ruim 160 bewoners van het dorp de plannen voor Grut Palma West presenteren. Het doel van deze avond was om zoveel mogelijk input op te halen van de bewoners uit het dorp die van toegevoegde waarde kan zijn voor de verdere ontwikkeling van het gebied.

De nieuwbouwwijk Grut Palma is de afgelopen jaren al bijna helemaal volgebouwd. Aan de westzijde van deze wijk langs het kanaal bevindt zich momenteel nog een stuk grassland van ca. 3 hectare wat nu het plangebied is voor Grut Palma West.

Het plan omvat een gevarieerd aanbod van rijwoningen, rug-aan-rugwoningen, 2-onder-1 kappers, en levensloopbestendige patiobungalows.

De patiobungalows zijn ontworpen volgens het door ons gecreerde EASE-concept. Hier ervaart men het gemak van een appartement, gecombineerd met de vrijheid van een vrijstaand huis. Bovendien met een tuin aan open vaarwater. Perfect voor zowel de empty-nester die zich wil voorbereiden op de oudere dag, als ook voor de senior die toe is aan een levensloopbestendige woning maar nog wel de vrijheid van een huis wil genieten.

Verder wordt er in Grut Palma west ook ruimte gemaakt voor betaalbare rug-aan-rugwoningen voor de starter of alleenstaanden.  Een prachtige woonvorm die we momenteel in Harlingen aan het bouwen zijn, en waar we tot nu toe veel goede feedback op hebben ontvangen.

Het verkeer wordt op 2 plekken ontsloten via de Palmastrjitte. Een mooie meerwaarde voor het hele dorp is ook de wandelroute langs het kanaal om Grut Palma West heen. Voor de direct aanwonenden van het plangbied heeft deze ontwikkeling best veel impact. Door deze kavels in de toekomst te ontsluiten aan open vaarwater proberen we hiermee alsnog meer woonkwaliteit te zorgen.

Naast het nieuwe aanbod wat hiermee gecreerd wordt, zal het plan ook zorgen voor meer doorstroming op de markt. Doordat de bewoners uit Wergea voorrang krijgen bij de koop/huur van een woning in Grut Palma West, zal deze ook optreden in Wergea zelf. Waardoor er weer (mogelijk goedkopere) bestaande woningen vrij zullen komen.

In de komende periode gaan wij verder in gesprek met alle stakeholders, het participatieproces voortzetten en richting de uitwerking van een voorlopig ontwerp.

Het geluk van morgen begint hier