Harlingen, Maritieme Academie

In ontwikkeling

Maritieme Academie Harlingen

Met trots kunnen wij kenbaar maken dat we een pareltje hebben binnen gehaald!
De voormalige Rijks Hogere Burger School “Simon Vestdijk in Harlingen!

Geschiedenis
Een in “Amsterdamse Stijl” gebouwd schoolgebouw, met nog vele authentieke details, welke de laatste jaren in gebruik geweest als internaat voor de Maritieme Academie. Het hoofdgebouw is in 1926 gebouwd en ruim 25 jaar geleden als Rijksmonument opgenomen in het monumentenregister.
De bijgebouwen vallen niet onder het monument.

Ontwerper was Joseph Crouwel jr. (1885-1962) uit Amsterdam. In 1917 werd Crouwel benoemd tot rijksarchitect. Crouwel bouwde in de stijl van het Amsterdamse School. Zijn werk werd ook beïnvloed door het werk van Dudok; deze invloed is zichtbaar in de vrij strakke, bijna kubistische bouwvormen die de architect naast de expressionistische vormen van de Amsterdamse School-elementen toepaste.
De monumentaliteit van zijn ontwerp doet ook denken aan de vrij massieve bouwwijze van zijn bouwmeesters, Berlage
en De Bazels. Veel aandacht is geschonken aan afwerking en detaillering, ook in het interieur.

Het complex ligt op een groot terrein, met de ingang naar het zuiden gericht, aan de Stationsweg. De achterzijde ligt aan de Paul Krugerstraat, de westelijke zijde aan de Oosterstraat. De volgende onderdelen maken deel uit van het complex:

– het hoofdgebouw (inclusief het interieur), uit 1926;
– de fietsenstalling, uit 1926;
– de conciërgewoning, uit 1926;
– de muur, uit 1926.

Het hoofdgebouw, dat nu leeg staat, ligt tussen de twee genoemde straten in en strekt zich verder uit met een smalle en lange vleugel in oostelijke richting en met een kortere vleugel in westelijke richting parallel aan de Krugerstraat. De fietsenstalling is parallel aan de Stationsweg geplaatst en eindigt aan de westzijde tegen de conciërgewoning aan. Op het terrein is in de loop der tijd ter uitbreiding een aantal nieuwe bouwwerken gebouwd.

Transformatie

Dit bijzondere gebouw, doordrenkt van geschiedenis en architectonische schoonheid, staat aan de vooravond van een nieuwe levensfase. Wij zijn voornemens dit pand te transformeren tot een zorgcomplex dat dient als veilige haven voor jongvolwassenen die begeleiding nodig hebben op hun weg naar zelfstandigheid.

Het monumentale deel van het pand blijft in ere behouden en zal het kloppend hart vormen van dit zorgcomplex. Hier zullen ruimtes worden gecreëerd waar zorg en ondersteuning centraal staan, met een warme en gastvrije sfeer die jongvolwassenen de ruimte biedt om te groeien en te bloeien. Deze unieke omgeving, omringd door de historische grandeur van het pand, zal niet alleen bijdragen aan het welzijn van de bewoners, maar ook een bron van inspiratie en rust zijn.

De aanbouwen van het complex, die in de loop der tijd zijn toegevoegd, worden kritisch geëvalueerd. Mogelijk zullen deze worden gesloopt om plaats te maken voor nieuwe, duurzame bouwprojecten die in lijn staan met de behoeften van de toekomst. We onderzoeken verschillende nieuwbouwscenario’s waarbij innovatieve en duurzame architectuur hand in hand gaan met de bestaande historische waarde van het monument.

Planning
In de komende twee jaar zullen we ons volledig richten op de planvorming, het doorlopen van de ruimtelijke procedures, en uiteindelijk de bouwwerkzaamheden. Terwijl we deze belangrijke stappen ondernemen, krijgt het pand een tijdelijke invulling. Deze tijdelijke bestemming zal bijdragen aan het levend houden van het pand en de omgeving, totdat de uiteindelijke werkzaamheden voltooid zijn. Binnenkort zullen we meer details delen over deze tijdelijke invulling, die in lijn zal zijn met ons streven naar gemeenschap en betrokkenheid.

We kijken uit naar de samenwerking met alle betrokken partijen, waaronder Penta Architecten en de Gemeente Harlingen én naar de prachtige toekomst die we voor dit monumentale pand voor ogen hebben.

Bekijk alle foto’s

Het geluk van morgen begint hier